Gotvach.bg»Статии»Диети»Какво да ядем през есента, за да не дебелеем

Какво да ядем през есента, за да не дебелеем

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Какво да ядем през есента, за да не дебелеем

Есента променя нашия организъм и една от тези промени е сезонната депресия и повишаването на апетита. И ако сте успели да се вталите през лятото, то през есента рискът да си върнете обратно килограмите и да качите още е особено голям.

Как трябва да се храним през есента, за да се чувстваме сити, но в същото време да не трупаме мазнинки? Според европейски диетолози с настъпването на есента и намаляването на температурите тялото ни започва да изпитва потребност от по-калорична храна и по природните закони се опитва да натрупва мазнина за зимния период.

Затова е напълно естествено, че апетитът се увеличава, започваме да изпитваме желание да ядем по-мазна и калорична и по-сладка храна, отколкото през лятото.

Не е необходимо да се огранчаваме чак толкова в яденето, нито пък да спазваме определена диета, за да успеем да запазим постигнатото през лятото.

Ако съсипваме организма си с глад, това може да изостри стомашно-чревните заболявания, ако такива съществуват, и да бъде предпоставка за тях, ако все още ги нямаме.

Зеленчуци

Ако през есента не набавяме на тялото си необходимите вещества, ставаме раздразнителни, по-податливи към стреса и постоянно изпитваме чувство на тревога. Всичко това се отразява зле и на фигурата.

Постоянните ограничения в храненето водят и до спонтанни преяждания, а понякога и просто до лакомия. За да се чувстваме добре и спокойно и да не се вълнуваме за излишните сантиметри, които можем да натрупаме, трябва просто да преразгледаме начина си на хранене.

Съвременната диетология препоръчва следния принцип – храненето ни трябва да зависи от сезона. За това има сериозни аргументи – необходимостта от поддръжка на енергиен баланс в организма в зависимост от студения или топъл сезон, както и пренастройването на тялото при прехода от един сезон към друг.

Информацията за промяната на сезона стига до нас и от промяната в храната, като настройва фината хормонална система на стомашно-чревния тракт и подготвя тялото към предстоящите сезонни промени.

Ако през лятото идеална храна са студените зеленчукови супи, плодовите сладоледи, салатите и студените напитки, то през есента те се сменят от топли супи, зеленчукови суфлета, топли напитки.

Температурата на храната играе важна роля в обмяната на веществата, затова не намалявайте вашия метаболизъм със студените продукти. Топлата вегетарианска супа ще замести салатата, а чаят с мед ще стопли не само тялото, но и душата ви, а и ще подобни обмяната на веществата.

През есента е много важно да се храните редовно. Ако през лятото е било съвсем нормално да пропуснете едно и даже две хранения в жегите, то през есента не трябва никога да пропускате обяда.

Заменете в някои хранения месото със задушени зеленчуци, а кравето масло заменете със студено пресован зехтин. Когато ви се яде сладко, хапвайте плодове, леки кремове и сладкиши.

Добър вариант е и печената ябълка с една лъжичка мед. Според съвременните диетолози най-добре се усвояват продуктите, които са характерни за климатичната зона на района ви. Есенните плодове и зеленчуци не трябва да се пренебрегват, защото съдържат много полезни вещества, сред които и ценните антиоксиданти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
didatzeni
didatzeni
01.11.2010 20:07
Всичко е вярно и добре написано, но защо сте пропуснали да отбележите, че ако не се внимава с поеманите дневни калории, то килцата се повишават до небето. Моят съвет е - по всяко време на годината да следим дневният калориен режим.
0
0