Полезни храни, стимулиращи мозъка


Полезни за мозъка храни Ето една тема за размисъл – това, което ядете може да повлияе на начина, по който се чувствате, върху тялото ви и върху функционирането на мозъка ви. Вярно е – диета, богата на есенциални мастни киселини, плодове и зеленчуци, прави чудеса за мозъка. Вижте нашият списък от храни, които могат да ви помогнат да стимулирате паметта си, да се концентрирате и да запомняте по-ефективно.

1. Соя: храни направени от цели, органични соеви зърна като соевото мляко и тофу са богати на холин, лецитин и изофлавони. Холинът има доказано положително въздействие за развитието на мозъка, а лецитинът и изофлавоните помагат за подобряване на когнитивните му функции.

Полезни за мозъка храни 2. Риба: херинга, сьомга, риба тон, скумрия, камбала, аншоа, сардина и други студеноводни риби са най-добрият източник на омега-3 мастни киселини - основната съставна част на мозъка, ретината и друга нервната тъкан.

3. Цитрусови плодове: напълнете чинията си с плодове във всички цветове на дъгата и ви гарантираме, че ще подобрите силата на мозъка. Авокадото е особено полезнен плод за увеличаването на притока на кръв към мозъка благодарение на мононенаситените мазнини, които съдържа. Други полезни плодове, които имат положително въздействие върху мозъка са диня, домати, сливи, ананас, портокали, ябълки, грозде, киви, праскови и череши. Най-полезните за мозъка полодове обаче си остават боровинките, които са мощен антиоксидант.

Полезни за мозъка храни 4. Зеленчуци: Броколи, зеле, ряпа, карфиол, репички, спанак – всички тези зеленчуци спомагат за подобряването на паметта. Други зеленчуци, които са добри за подсилване на мозъчната енергия са лук, червени чушки, зелена салата, моркови, аспержи, бамя, гъби, броколи и зеле.

5. Ядки: Богати на витамини Е и B6, фолиева киселина, Омега-3 и Омега-6 мастни киселини и антиоксиданти, те подсилват мозъка и подобряват настроението ви.

Полезни за мозъка храни 6. Шоколад: Шоколадът е не само вкусен, но и полезен за мозъка и може да помогне за подобряване на настроението. Естествените стимуланти, които съдържа подпомагат производството на ендрофини, които подобряват фокуса и концентрацията (не случайно студентите хапват шоколад преди изпити). Млечният шоколад помага за подобряване на вербалната и визуална памет и увеличаване на бързината на реакция. Черният шоколад е богат на флаваноли, които увеличават притока на кръв към мозъка и помагат за подобряване на когнитивните умения.

7. „Посейте семената на мъдростта”: лененото семе е богат източник на Омега-3 мастни киселини. Печените тиквени семки съдържат триптофан, разновидност на витамин В, която подобрява паметта и познавателните способности.

8. Варива и бобови култури: Мозъкът се подхранва с глюкоза и тъй като не я произвежда сам, тя трябва да се набавя от други източници. Богати на антиоксиданти, желязо и други хранителни веюества, бобовите култури подпомагат стабилизирането на нивото на кръвната захар. Грах, леща, зелен фасул, черен боб и всички бобови растения стимулират мозъка.

9. Къри: този пикантен, Източен деликатес е полезен за мозъка, тъй като притежава ключовия елемент, куркума. Доказано е, че къри, приготвено с куркума, убива ракови клетки и влияе положително на страдащите от диабет. Куркума помага и за премахването на плаката от мозъка.

10. Чай: тази ароматна напитка има доказано положително въздействие върху целия организъм, чая подобрява паметта и фокуса, както и помага при борбата с умората.

11. Яйца: Богат източник на витамин В и лецитин, яйцата са добри доставчици на есенциални мастни киселини на мозъка. Жълтъкът е особено богат на холин, основен градивен елемент на мозъчните клетки, които подобряват паметта.

12. Богати на калций храни: кисело мляко, сирене и други храни, богати на калций помагат за подобряването на функциите на нервите. Изследванията са доказали, че тирозин, аминокиселината в киселото мляко, е отговорен за прозиводството на невротрансмитерите допамин и норадреналин. Накратко, киселото мляко спомага за подобряване на бдителността и паметта.

Полезни за мозъка храни 13. Богати на желязо храни: Недостигът на желязо е най-честата причина за слаба концентрация, намаляване на съсредоточеността и забавяне на мисловните процеси. Желязото е от съществено значение за снабдяването на мозъка с кислород, за да може той да продължи да функционира нормално. Червените меса и черния дроб са най-добрите източници на желязо.

Други съвети от специалистите са: гответе със зехтин, защото той е богат на антиоксиданти; пийте повече течности, тъй като 90% от мозъка се състои от вода; не прекалявайте с алкохола – той намалява вниманието; също така не злоупотребявайте и с кафето, защото то може да причини безсъние; мозъка изразходва 20% от всички мазнини, постъпващи в организма, за това контролирайте приемането, но не ги изключвайте от храната си.