Зехтинът пази черния дроб от стареене

Въздействието на токсините е по-малко
Обновена: 31 яну 2011 12:30 | 31 яну 2011 12:29,
6
Зехтинът пази черния дроб от стареене
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Зехтинът, получен при първото пресоване на маслините, предпазва черния дроб от окислителния стрес - процес, който е
предизвикан от разрушителното въздействие на свободните радикали, водещи към стареене на тъканите и към повишаване на риска от възникване на ракови образувания, установиха учени от Тунис и Саудитска Арабия.

Учените са извършили експерименти с мишки, на които е даван зехтин. Оказало се, че черният дроб на тези животни страда по-малко от въздействието на токсините, предизвикващи окислителния стрес.

Според експертите зехтинът е най-ефикасното средство за контрол на окислителния стрес, а екстракт от него защитава пряко клетките на черния дроб от вредното въздействие на свободните радикали.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
краен преди 13 години
Каквото и да правим ,това е "химическата лаборатория" на организма и трудно може да бъде защитен от отделящите се отрови .Периодично трябва да се прави профилактика с лека диета ,без мазнини.Зехтинът,както и олиото са полезни ,но не рафинирани,а в натурален вид и в мин. количества.
5
2
 
14
 
! Отговори
Голем ПраЗ преди 13 години
Олиото е много гнусна част от българската кухня и за жалост е навлязло в нея то дтепен на легендарност. Олиото и захарта да им се вдигнат цените е равносилно на бунт в България, няй-вече сред бабите и лелките домакини. А именно олиото и захарта са неща, които трябва да бъдат изхвърлени от кухнята на човек. Зехтинът е полезен, да.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Учените били вършили експерименти с мишки - пфу - майтап, престараване. Погледнете всички средиземноморски народи - кухня в която преобладава захтин и риба и си живеят до дълбока старост.
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Полезен е зехтина, знаем. БГ народа обаче е свикнал на свинска мас и олио.
2
4
 
12
 
! Отговори
Слънчоглед преди 13 години
Олиото поскъпна , ред е на рекламата на зехтина :)
1
2
 
12
 
! Отговори
не сме прости преди 13 години
Ама той регенерира през целия гивот на човека, бе, търговци на зехтин! Затруднен е само при тежка химическа интервенция, включително и алкохолна!1 статия= 1 бидонче зехтин :)))))))))))))