Как да се храним през зимния сезон, за да повишим имунитета си и да се предпазим от вирусни заболявания, специално за puls.bg обяснявя проф. Стефка Петрова.
Проф. Петрова е специалист в областта на храненето и хранителната токсикология, национален консултант по хранене и диететика, директор на Националния център по опазване на общественото здраве, участва в работни групи към Европейската комисия в областта на храненето и хранителната политика.




Доказано е, че имунните функции се нарушават при недохранване и гладуване, при стареене, физически и психически стрес, като и при въздействие на вредни фактори на околната среда.


Храненето е база за добро здраве. То не е единствен, но е изключително важен фактор за поддържане на имунната система на организма. Храненето повлиява по два начина имунната система:

  • Активностите  на имунната система може да предизвика нарушаване на  хранителния статус в резултат на увеличени хранителни потребности от белтък, минерали и витамини;
  • Промените в хранителния прием повлияват интензивността на различните активности на имунната система.



Ако имаме познания как да се храним  и спазваме препоръките на специалистите по диететика, можем значително да намалим риска от вирусни и бактериални заболявания през зимата. Колкото и банално да звучи, основното е, да се спазват принципите на здравословното балансирано хранене. Въпреки, че повечето хора са запознати с правилата на здравословното хранене, препоръките на специалистите често се пренебрегват.


Класическите принципи на храненето са основата и на съвременното здравословно хранене. Човек трябва да се храни в умерени количества, но с много разнообразни храни.

 



Няма храна или група храни, които да доставят всички хранителни вещества в нужните на организма ни количества.


Ежедневно трябва да приемаме зърнени храни, плодове и зеленчуци, богати на белтъци храни-месо, яйца, риба или техните растителни алтернативи - бобови храни (боб, леща, соя). Не трябва да се ограничават млякото и млечните продукти, като препоръчително е да се наблегне на продуктите с ниска масленост.


Препоръчително е, да се ограничат количествата на мазнините от животински произход, както  и богати на захар храни и напитки.


Спазването на принципите на здравословното хранене е необходимо през всеки сезон, но е особено важно през зимата, тъй като създава базата за поддържането на добър имунитет.  Балансираното хранене намалява риска от хранителни дефицити в организма, които създават предпоставка за понижаване на имунитета.


Някои храни имат специално отношение към имунната ни система. Такива са белтъчните храни и тези, богати на витамини и минерали. Във функционирането на имунната система участват витамин С, витамините от група В, някои минерали като цинк и магнезий.


Не трябва да се спазват строги и ограничаващи диети, особено праз зимния сезон, когато риска от вирусни инфекции е повишен. Разбира се, здравословното тегло е база за добър имунитет. Както поднорменото теглото, така и свръхтеглото и затлъстяването нарушават имунитета. Хората със затлъстяване по-често страдат от заболявания на дихателните пътища и при операции показват по-голям риск от инфекции. При затлъстяване се установява намаляване отговора, както на Т, така и на В лимфоцитите.


Трябва да се вземат мерки, когато човек е с наднормено тегло, но силно ограничаващите диети не са подходящи. При белтъчно-енергийния недоимък се нарушават повечето от защитните механизми, даже когато той е средно изразен. Специално влияние има върху Т лимфоцитите, което води до намаляване на техния брой.


Трябва да се консумират повече плодове и зеленчуци. През зимата има достъпни цитрусови плодове, богати на витамин С. Най-добре е да се консумират сезонни плодове и зеленчуци, които са със съхранено съдържание на витамини. Когато един плод или зеленчук е откъснат зелен и не е достигнал своята зрялост, или е отгледан в оранжерийни условия, той е с намалено количество на витамините. Ако плодовете са откъснати през есента, както ябълките например, при тяхното съхранение нивото на витамин С непрекъснато намалява. В момента, сезонни зеленчуци, които са изключително полезни са зелето, цвеклото, морковите.


Доказано е, че имунната система се повлиява от приема на енергия с храната и от нивото на мазнините. Високият енергиен прием нарушава отговора на лимфоцитите – важни защитни клетки на имунната система. От друга страна, високото съдържание на мазнини в храната потиска функциите на други основни имунни клетки - Т клетките и естествените клетки “убийци”. Установено е, че капацитетът на имунните клетки “убийци е бил увеличен, когато приемът на мазнини е  намален от 32 % от енергийната стойност на храната на 22%. Значение има не само количеството, но и вида на мазнините. Съдържащите се в слънчогледовото олио n-6 полиненаситени мастни киселини стимулират продуцирането на цитокини - вещества, които се освобождават от макрофагите и други имунни клетки като отговор на вирусната или бактериална инфекция. Въпреки, че цитокините са важни за нормалното действие на имунната система, те играят главна увреждаща роля при възпалителните процеси, когато се образуват в големи количества. Рибните мазнини обаче са богати на дълговерижни омега-3 мастни киселини, които потискат отделянето на цитокини и намаляват тяхното възпалително действие.


Повече за здравословното хранене и влиянието му върху имунитета, можете да видите
тук.