Учени от Оксфордския университет открили, че хората, които отслабват с плодове и зеленчуци, страдат 17 процента по-рядко от хипертония от тези, които също прилагат диети, но консумират месо.
Шест месеца лекарите наблюдавали 700 доброволци от 25 до 64 години. Половината от участниците в експеримента изяждали всеки ден по пет порции от специално подбрани ястия от зеленчуци и плодове. Останалите наблягали на месото.
Растителната диета се оказала по-ефикасна. Тя помогнала не само за намаляване на теглото, но и на кръвното налягане.

Британските медици препоръчват растителната диета като профилактика на инфаркта и инсулта при по-пълни пациенти. Освен това в кръвта на вегетарианците, участващи в експеримента, се повишило съдържанието на естествените антиоксиданти - витамин С, лутеин и бета-каротин, което също е полезно за здравето.
Учените свързват хипотензивния ефект от растителната диета с освобождаването от организма на солните натрупвания - натриевите йони, както и с повишеното постъпване само на калий, който е много необходим на сърцето. А той се съдържа в големи количества в плодовете и зеленчуците.

ВЕГЕТАРИАНСТВОТО ПОНИЖАВА РИСКА ОТ СЪРДЕЧНОСЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

l Малко мазнини, а значи и малко калории. Във вегетарианските ястия се слага по-малко сол, затова не се задържа излишна вода в тъканите. Всичко това води до понижаване на теглото, а заедно с това - и на кръвното налягане. Което понижава риска от сърдечносъдови заболявания.
l Много съединителна тъкан, която активизира работата на стомашно-червния тракт и изхвърля от организма токсините.
l Вегетарианските ястия съдържат и много витамини, микро- и макро-елементи, които засилват стапянето на мазнините и повишават защитните сили на организма и обмяната на веществата.
l Преобладават сложните въглехидрати - те бавно се усвояват и за разлика от захарта и сладките неща не предизвикват критично повишаване нивото на захар в кръвта. Но подсигуряват необходимата енергия и повишават издръжливостта на вегетарианците, подобряват спортната им форма.
l В зеленчуците не се съдържа тирозин - това е аминокиселина, която влиза в състава на животинските белтъчини. Наличието на тази аминокиселина предполага изработването на хормони, повишаващи кръвното налягане. В растителните продукти не се съдържа и метионин, от който нашите клетки синтезират друга аминокиселина - хомоцистеин. С тази аминокиселина е свързано едно от най-сензационните открития през последните години. Учените доказали, че не само холестеролът, а и хомоцистеинът до голяма степен е причина за развитието на атеросклероза, която уврежда стените на артериите.
Китайски учени твърдят, вегетарианците живеят със седем години по-дълго от тези, които ядат месо. По техни данни при хора, които не употребяват животинска храна, рискът от развитие на рак, инфаркт и други заболявания е много по-нисък, отколкото при тези, които консумират месна храна.

РАСТИТЕЛНАТА ДИЕТА ОТСЛАБВА ЗРЕНИЕТО, ПАМЕТТА И ИНТЕЛЕКТА

Със зеленчуци и плодове човек трудно може да се нахрани, защото те много бързо се преработват - най-много за 1,5-2 часа, и пак си гладен. Докато свинското и агнешкото месо се усвояват за 7-8 часа.
Чувството за заситеност се създава не само от животинските белтъчини и мазнини, но и от така наречените екстрактивни вещества, които не се съдържат в растителната храна. Обаче след 1-2 месеца на вегетарианска храна, острата потребност от месо и риба се притъпява.
В месните продукти се съдържат витамини от животински произход - D, В2 и В12, както и незаменимите аминокиселини (от тях се структурират белтъчините). А растителната храна не може да запълни техния недостиг. Това води до отслабване на зрението, паметта и интелекта. Човек развива малокръвие, разрушават се костите и зъбите му.
Ако сте се родили в семейство на вегетарианци и дълго време сте се придържали към такава диета, в храносмилателната ви система се образуват специфични микроорганизми, които синтезират всичко липсващо. Месото за тях е отрова: процесите на гниене, съпътстващи преработването на животинските белтъчини, убиват тези микроби.
Месото, млякото и яйцата са най-добрите източници на енергия. Особено в студените месеци на годината е много важно да се приема животинска храна, та дори това да е само яйца и мляко. Не може да се сравняваме с Индия например, където зимата е по-топла от лятото в северните страни. За да се адаптира човек към студа, трябва да се храни с животински мазнини, а за да може и да работи - трябва да осигури на организма си и животински белтъчини.

ФАКТИ

ВЕГЕТАРИАНСТВОТО ИДЕ ОЩЕ ОТ ДРЕВНОСТТА

Думата вегетарианец е въведена в обращение от членовете на Британското вегетарианско общество (основано през 1842 г.), като, разбира се, са взели за основа думата “вегетус”, което означава “растителен”, и едновременно с това “здрав и бодър”. Месо не са приемали Питагор, Сократ, Платон, Плутарх, Леонардо да Винчи, Нютон, Волтер, Лев Толстой, Алберт Швейцер, Алберт Айнщайн. Убедени привърженици на зеленчуковата диета са Бърнард Шоу, който е живял активно до 94-годишна възраст. Младоликият Пол Маккартни също признава и прилага растителната диета. Но не може да се каже същото за световноизвестната оперна певица Монсерат Кабайе.
Най-много вегетарианци има в Индия - 80 на сто от населението. В Европа, Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия привържениците на растителната храна са много по-малко - 5 до 7 на сто.
Най-непримирими са строгите вегетарианци. Те не посягат не само към месото, а не ядат почти нищо, което е получено от животните - мляко, извара, сирене, яйца. Има и друга група вегетарианци, които отричат всякакво термично обработване на продуктите. Те приемат всичко само в суров вид.
Много по-лесни за спазване са правилата на лактовегетарианците. Те си позволяват мляко и млечни продукти, могат да ядат и кокоши яйца.

ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБЯГВА КОНСУМИРАНЕТО НА ГЕНЕТИЧНО БЛИЗКИ ПРОДУКТИ

Наскоро привържениците на вегетарианската диета изкараха още един аргумент в тяхна полза. По мнението на доктора на биологичните науки Петър Гаряев, при хранене трябва да се избягват генетично близките продукти. При човека и млекопитаещите съвпадат 90 процента от гените, а това означава, че и биологичните процеси са почти еднакви. Хормоните на страха и другите съединения, които животното отделя по време на клане, попадат в нашия организъм, включват се в обмяната на веществата и въздействат на клетъчно ниво. Повишава се нивото на агресия, покачва се кръвното налягане и се съкращава животът.
Но това не важи за млечните продукти и яйцата - за да се получат, не се нанася никаква болка на животното. Колкото е по-далече биологичният вид от нас, хората, толкова по-малко са общите гени. Кокошка и риба може да се яде, без човек да се опасява за здравето си, а това с още по-голяма сила се отнася за плодовете и зеленчуците.


“НЕ” НА БЕЗМЕСНИТЕ ДИЕТИ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ!

Британски учени установили, че вероятността от раждане на момиче забележимо нараства, ако майката е на вегетарианска диета. В хода на изследването, в което взели участие 6000 бременни жени, медици от Нотингамския университет открили следното: при майките вегетарианки на 85 момчета се раждат 100 момичета. А средно във Великобритания това съотношение е 106 към 100.
Ръководителят на изследването д-р Полин Хъдсън предложила няколко възможни обяснения на получените данни. Изключването на месо от храната на майката по-добре се понася от жизнеспособните ембриони от женски пол. Освен това вегетарианската храна променя киселинността на вагиналния секрет и се отразява отрицателно на сперматозоидите с мъжка генетична информация. Това може да се обясни с факта, че в зеленчуковите продукти се съдържат вещества, притежаващи сходни действия с женските полови хормони.
Обаче лекарите не препоръчват спазването на вегетарианска диета по време на бременност дори на тези, които неистово желаят да си родят момиче. Специалистите смятат, че отказът от месо може да навреди на бъдещото дете.

Знаете ли, че...
...АКО ИСКАТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ ДЪЛГО, НЕ МИСЛЕТЕ ЗА БОЛЕСТИТЕ СИ!

Кой доживява до 100 години? От този въпрос се заинтересували американски учени. Изучавайки историята на болестта на 740 мъже и жени, доживели до 100 години, учените открили, че при една трета от дълголетниците възрастовите заболявания (сърдечносъдови, диабет и т.н.) са настъпили до 85-та им годишнина. Затова медиците стигнали до извода, че за увеличаване продължителността на живот е необходимо вниманието да се концентрира не върху заболяванията, които така или иначе засягат здравето на остаряващия човек, а върху поддържането на нормална физическа активност.
Било отбелязано също, че мъжете над 97 години са по-самостоятелни от жените на същата възраст. И водят по-пълноценен живот.
Затова, както смятат учените, ако искате да живеете дълго, не се втренчвайте в своите болести, а водете активен начин на живот.