Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2010 13:27 - Морска храна през лятото
Автор: moniboneva Категория: Хоби   
Прочетен: 2267 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.06.2010 13:35


Морски дарове – вкусни, диетични и здравословни Морските дарове са не само вкусни и здравословни, но и идеален помощник в отслабването. Почитателите на морските дарове ги консумират през цялата година, но летните почивки край морето увеличават апетита за тези прекрасни храни.


image

Морските дарове се разделят на две големи групи: мекотели и ракообразни. Мекотелите включват стриди, миди, калмари, октоподи, сепии и т.н. Ракообразните са представени от раци, омари, лангусти, скариди и други.

Морски дарове – хранителни качества

imageМорските дарове са богати на всички необходими за организма аминокиселини, които се усвояват много по-бързо от тези в месото.

Морските дарове имат по-малко мазнини от месото и рибата, а белтъчините са приблизително същите. Разбира се, с най-важно значение за организма са омега-3 и омега-6 ненаситените мастни киселини, които се съдържат във всички морски дарове.

Освен това морските дарове са отлични източници на витамини (A, D, E и от групата В) и минерали (калций и йод във всичките, фосфор и желязо в раците, калий в калмарите, кобалт в омарите, мидите и лангустите и т.н.).   

Морски дарове – здравословни качества

  • Благодарение на богатото съдържание на йод, морските дарове помагат за правилното функциониране на щитовидната жлеза.
  • Морските дарове съдържат мощни антиоксиданти, които предпазват от остри и хронични белодробни заболявания
  • Консумацията на морски дарове повишава имунната защита и предпазва от вирусни и инфекциозни заболявания.
  • Морските дарове намаляват риска от болест на Алцхаймер.
     

Морски дарове в диетата

imageМорските дарове са нискокалорични (под 100 ккал в 100 г) и затова са много подходящи за включване в диети за отслабване. В същото време са достатъчно богати на белтъчини, витамини и минерали, така че организмът няма да страда от недостиг на тези жизненоважни вещества.

Как да изберем морски дарове?

Бъдете много внимателни при купуването на морски дарове. Те трябва да са съвсем пресни, с доказани произход и качество. Ако усетите неприятна специфична миризма или забележите подуване на морските дарове, не ги купувайте.

Хранително натравяне с морски дарове

Не са единични случаите на хранително натравяне с морски дарове, особено с миди и стриди. Основната причина е, че има голям брой микроорганизми, участващи в състава на микрофлората на морските дарове.

Ако няколко часа след консумацията на морски дарове почувствате изтръпване на езика и устните, метален вкус в устата, режещи болки в стомаха, нарушена температурна чувствителност (при допир усещате топлите предмети като студени, а студените – горещи), незабавно посетете лекар. Най-вероятно сте получили хранително отравяне с морски дарове.

15.06.2010/
Коментар: Морската храна е полезна не само през горещите, летни месеци. Рибата е една от най-важните и пълноценни храни. Полезна е за очите и мозъка, богата е на витамин А ,Д и В.Аз предпочитам бяла риба но консумирам,всяка друга.Раците и стридите са афродизиак. Аз много обичам раци, приготвени по различен начин.Дори на китайски ресторант когато отида,пак си поръчвам супа от раци.Или търся морска храна. Когато учих в Кеймбридж с колеги, понякога вечеряхме в ресторант. Веднъж си поръчах ,екзотична салата от раци с което заразих, останалите на масата да си поръчат от деликатеса.С мидите ще Ви посъветвам  да сте внимателни! Вкусни са но ако не са достатъчно пресни ,може да получите хранително натравяне.                                                                                                                                                                    В Кеймбридж има традиция ,когато някой джентълмен, иска да впечатли дама я кани на вечеря която е приготвил сам. Ако същият не е умел готвач , позволено е да поръча, тайничко храна от ресторант.На мен това ми се е случвало но не беше англичанин а българин, когото познавам още от дете. Не е готвач по професия по него време ,беше майор.На масата имаше кока-кола и бяло, пилешко месо, приготвено ,пред очите ми по майсторски начин. Имаше и др. ястия но акцента беше върху, тези пилешки шишчета. Подобна ,шахова ситуация да си призная не очаквах. Веднага след вечерята ми отправиха предложение.Аз бях шокирана и изобщо не дадох ,никакъв отговор. Беше уцелен правилния начин, но не и вярното темпото.Ако поканите дама на ресторант или на вечеря, която сте и приготвили не рискувайте да и отправяте, предложение за женитба. Тя ще реши, че сте прибързан "от вратата за краката!" В нейните очи ще изглеждате, отчаян мъж или сваляч. Дори добре да се познавате не правете това ,още на първа среща- ще я уплашите! Дайте и време да се опомни, какво и се случва.Тогава,всичко си идва на мястото! Както се внимава да не се пресоли ястие, така е и с отношенията.Поставете се на нейно място, дали на Вас би ви харесало да ви притискат за отговор.Ако отскоро се познавате и Ви погодят, подобна сцена, направо си е подигравка.Бързайте бавно!

 

Мони Бонева



Тагове:   морска,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: moniboneva
Категория: Други
Прочетен: 691900
Постинги: 421
Коментари: 373
Гласове: 549
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930