важните неща

Начало | важните неща | С внимание към храната на децата ни

С внимание към храната на децата ни

| 2011-03-07

С внимание към храната на децата ни

Готвите ли у дома? Приготвяте ли топла храна за децата ежедневно? А четете ли винаги етикетите и внимавате ли какво точно давате на децата си за храна? Истината е, че все повече български семейства се насочват към правилното хранене и са с повишено внимание относно фактите за храната (nutrition facts), четат етикети и следят децата им да се хранят пълноценно, правилно, без прекалено много излишни калории, вредни съставки или такива от съмнително естество.

Знаем, детският организъм се нуждае от особено добър баланс на вещества, с които да расте пълноценно и активно. Ето основните от тях:

Витамин А, който е известен още и като „витамин на растежа”. Той има основна роля за растежа на детето, осигуряването на нормално зрение и развитието на зъбите и костите. Освен това регулира дейността на хормона на щитовидната жлеза при обмяната на веществата и повишава съпротивителните сили на организма към различните инфекции, което го прави мощен имуностимулатор. Морковите, например, са богати на витамин А.

Витамин С е един от най-важните витамини. Знаете, задължително се приема дори и при най-лека настинка, за да подсили защитата на организма. Той помага на тялото да се противопостави на стресовите ситуации, повишава имунитета и способства за усвояването на желязото. Затова неговият
ежедневен прием чрез храненето е особено необходим на детето. Набавя се от цитрусите, например.

Витамин Е е мощен антиоксидант, взима участие в процесите на половото съзряване и осигурява правилното функциониране на мускулната и нервната система на детето.

Калцият съставлява около 1,5% от общото телесно тегло. Той е от изключителна важност за изграждането и поддържането на здравината и плътността на детските зъби и кости.

На българския пазар вече се появиха и т.нар. "функционални храни" за деца. Те са с добавени полезни (изброените по-горе) или отнети вредни съставки. Специализираните детски продукти Сачи за деца са именно от тези, специално разработени от експертите по детско хранене и диети продукти, които успешно се приемат от децата и са полезни за тях.



Коментари
3 коментара

Таничка ДОБРЕВА, 9 г.,

Публикувано на 02.03.2011

Мисля че това което ядем е много важно!

Магдалена Малинова, 11 г.,

Публикувано на 05.03.2011

Osvwh vsi4kie BIO hrani,nie-dezata imame nuzhda i ot chokolat,4ips i drugi drebolii!A i tova si e 4ista reklama,eto i primer- На българския пазар вече се появиха и т.нар. "функционални храни" за деца. Те са с добавени полезни (изброените по-горе) или отнети вредни съставки. Специализираните детски продукти Сачи за деца са именно от тези, специално разработени от експертите по детско хранене и диети продукти, които успешно се приемат от децата и са полезни за тях.

Ирина Колева, 11 г.,

Публикувано на 08.08.2015

И възрастните трябва да се хранят добре. Децата не са писани яйца.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град